Otvorene prve Korčulanske pjatance
Kišno subotnje jutro nije omelo otvaranje prvog, korčulanskog, proljetnog festivala hrane i vina romantičnog naziva Korčulanske Pjatance. U atriju gradske vijećnice, odnosno na općini, uz kuhare, konobare i vlasnike renomiranih korčulanskih restorana otvorenju je sudjelovao poznati hrvatski književnik i gastronom Veljko Barbieri, glazbeni kritičar, novinar i pisac Zlatko Gall, a korčulani su dobrovoljne priloge prikupljene tog jutra poklonili Dječjem vrtiću Korčula. Kupnjom bona posjetitelji su mogli odabrati iz široke ponude finger food-a koji je odabirom namirnica i okusom bio strogo tradicionalan, a izgledom vrlo moderan, uz, naravno, vrhunska vina.
Prve Korčulanske Pjatance trajat će od 28. travnja do 5. svibnja. Osim u Korčuli, festival će se održati i u okolnim mjestima i to u Lumbardi, Žrnovu i Pupnatu. Pjatance su okupile i udružile najpoznatije korčulanske restorane, sudjelovat će restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, konoba Maha, konoba Mate, Feral i More. Ideja festivala je predstaviti dalmatinsku kuhinju kao spoj tradicionalnog i modernog, obogatiti sezonske namirnice jedinstvenim i domišljatim jelovnicima. U tjednu festivala u svi spomenuti restorani predstavit će posjetiteljima svoja gastronomska dostignuća po promotivnim cijenama. Festivalu se svojim vinima pridružio i poznati korčulanski vinar Luka Krajančić.
„Prvotna ideja je bila dan napravimo nešto zajednički u svrhu promocije grada Korčule ali kroz gatronomiju, događaj u predsezoni koji će okupit ljude koji su ljubitelji dobre hrane i kapljice. Osim vinara koji su zajednički s nama u ovom projektu, nismo tražili sponzorstvo, nismo željeli financijsku podršku prvu godinu, želimo da projekt sam saživi. Rivalitet između restorana je prisutan, svi želimo bit najbolji, ali divno je vidit danas sve kuhare, sve konobare kako funkcioniraju k’o jedno. Nevjerojatna je ta pozitivna energija koja se događa između nas“. – objasnio je Ivan Marelić Maha, vlasnik konobe Maha iz Žrnova.
IZVOR: Dubrovački vjesnik
Trebate se prijaviti za objavu komentara.