„Prehrana otočana, na primjeru otoka Korčule“
Ustanove i institucije Grada Korčule nastavljaju sa aktivnostima usmjerenim na promicanje tradicijske gastronomije Grada i otoka što je svakako usko povezano s promocijom kulturne i prirodne baštine Grada i otoka. U predstavljanju nastoji se reinterpretirati tradicijska kuhinja u današnjim uvjetima.
Radionica je u organizaciji Dubrovačkih muzeja – Etnografskog muzeja u povodu Dana kruha i plodova zemlje 2019. uz suradnju Gradskog muzeja Korčula. Edukativnu radionicu i predavanje vode Branka Hajdić, viša kustosica Etnografskog muzeja i Sani Sardelić, kustosica Gradskog muzeja Korčula.
Radionica stavlja poseban naglaskom na dva jela – samoniklom jestivom bilju, poznatom i kao mišanca, parapač ili pazja, te žrnovskim makarunima – tradicijskom jelu sela Žrnova na otoku Korčuli. Snažan znak osobnoga i lokalnoga identiteta nerijetko se krije upravo u hrani. Dva odabrana jela predstavljaju svakodnevnu (bilje) i svečarsku (makaruni) prehranu.
Hrana svakako nije uobičajeni muzejski izložak, nemoguće ju je čuvati u muzejskim uvjetima i u izvornom obliku teško može biti u stalnom postavu. Stoga, u svrhu očuvanja ovog vida nematerijalne baštine, radionice su se pokazale najprikladnijom metodom. Mediteranska prehrana nalazi se na Reprezentativnoj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
Tijekom predavanja i radionice, polaznici će moći sudjelovati u pripravljanju navedenih tradicijskih jela, te učiti o sortama samoniklog jestivog bilja, kao i degustirati jelo, a ujedno i sudjelovati u anketiranju u svrhu daljnjih istraživanja tradicijske prehrane.
www.visitkorcula.eu
-
Kategorija Vijesti
Trebate se prijaviti za objavu komentara.